Abroncsnyomás-értékek

2006.10.15. 19:03

Mi az igazság? Hogyan és mikor ellenőrizzük?

Kedves Gumidoki!

Mindenütt felhívják az autós figyelmét, hogy a kocsi gépkönyvében megadott abroncsnyomás-értékek hideg gumiabroncsokra értendők. Vagyis legalább 30 perces állás után, vagy csak nagyon lassú, néhány kilométeres gurulás után mérve értékelhető a mért ill. beállított érték. Nem túl életszerű. Ráadásul ugye illik legalább kéthetente tankoláskor ellenőrizni a nyomásértékeket. Ilyenkor biztosan nincs arra ideje a gumiknak, hogy lehüljenek. A másik amire a hozzáértők felhívják a figyelmet, hogy akár néhány tized bar eltérés is balesetveszélyt jelent. Akkor most mi a teendő? Mindennapi, életszerű körülmények között hogyan állítsam be az előírt értéket? És még valami: biztos lehetek vajon a benzinkutak műszereiben?

Köszönöm:

Oszi

Kedves Oszi!

Kéretik rugalmasan kezelni ezt a szabályt! Azaz nem egy Budapest-Siófok autópálya döngetés után, hanem mondjuk reggeli indulást követően mérje meg az abroncsokban lévő nyomásértékeket. Annyi nyilván belefér, hogy eljusson egy gumisig, vagy benzinkútig. Utóbbiaknál jogos a félelme, ritkán vannak rendesen bekalibrálva az ott található műszerek - sajnos. A gumisoknál ez a veszély nem áll fenn, tehát azt mondom, állíttassa be a megfelelő nyomást egy gumisnál, majd egy Önhöz közeli kúton mérje meg így az abroncsokat! Így már látni fogja, hogy legközelebb ugyanazon a kúton mennyire kell majd beállítsa a nyomást.

Egyébként abszolút díjazom, hogy ilyen figyelmet fordít a nyomásértékekre! Ezzel nemcsak a biztonságot növeli, hanem az abroncsok élettartamát is meghosszabbítja. Sajnos nem ez a hozzáállás a jellemző...

Üdv:

Gumidoki