Alteára vennék téli gumit

2006.10.18. 16:49

Barum vs. Continental. Mi az LI, SI, FR, ML?

Kedves Gumidoki!

Seat Altea 2.0 pdtdi személygékocsinkhoz keresnék téli gumit. Continental abroncsban gondolkodunk, a WinterContact TS 810.ről egészen jókat olvastam, csak ez kicsivel magasabb árkategória, mint pl a Barum, megéri-e a gumi ezt az árkülönbséget, az előző autónk eg yLeon volt, azon Barun Polaris 2 volt, és meg voltunk elégedve vele, és ha a Continental mellett döntenénk, akkor is a 810-ből van 4 féle, kérdezném mit jelentenek az LI, SI, FR, ML kifejezések, és melyik abroncsot ajánlaná.

Köszönöm:

Zámbori György

Kedves György!

Míg a Conti prémium márkás termék, a Barum csak harmadmárka. Ez magyarázza az árkülönbséget, no meg az, ami a két kategóriát elválasztja egymástól: a fejlesztés- és minőségbeli különbségek. A Conti téli mintázatai ráadásul a prémium kategória termékei közül is kiemelkedően jók.

Az SI az ún. speed index, magyarul sebességindex. Ebből elég egy H-s is, hiszen az is maximum 210 km/h-t tud. Az LI a load index, avagy terhelési index. Ez a 205/55 R16 méret esetében általában 91, azaz 615 kg/kerék a max. terhelhetőség. Vannak erősített oldalfalú, emelt terhelhetőségű kivitelek is ebben a méretben, pl. 94-es LI-vel. Az FR és az ML jelölés gyári homologizációkat takar.

Üdv:

Gumidoki