Új Megan II-re kerekek

2006.10.18. 16:49

Mi a különbség a 16 és 17 colos méret között?

Kedves Gumidoki!

Egy új Megan II Limousine vásárlását tervezem, amit kérhetek könnyűfém felnis 205/55 R16-os, vagy 205/50 R17-es kerekekkel. A 17-es nyilván jobban néz ki, viszont úgy tudom jobban ráz, esetenkén jobban csúszik, gyengébb. Az lenne a kérdésem, hogy a két kerék között mennyire jelentős, mennyire érezni az eltérést? Mekkora köztük a súlykülönbség, érezhető-e ez menetteljesítményben is, és mennyire? Okozhat-e valami nehézséget később ez a téli gumik használatában?

Köszönöm:

Tamás

Kedves Tamás!

A két lehetőség között lévő különbségek a következőkben fogalmazhatók meg. A 17"-os kerékkel a kocsi stabilitása, kanyarvételi tulajdonságai jobbak, valamint jobban néz ki. Viszont a peresebb abroncs miatt ez a méret sérülékenyebb és az esetleges felni-, vagy abroncspótlás drágább. A 16"-os mérettel viszont a rugózás komfortosabb és kevésbé sérülékeny. Menetteljesítményekben, fogyasztásban a két méret között - véleményem szerint - nincs lényegi eltérés.

Télre mindkét esetben 15"-os lemezfelnit ajánlok 195/65 R15 méretű téli abroncsokkal. Ez a felni kisebb és közepes motorizáltságú verziókra még felmegy. A nagyobbaknál a 16"-os a minimális kerékméret.

Üdv:

Gumidoki