H-Astra 205/55 R16-os gumijára alufelni

2006.10.27. 14:18

Lehet-e káros hatása a széles felninek a gumira nézve?

Kedves Gumidoki!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy Opel Astra H Caravan típusú autómon lévő 205/55 R16-os gumira milyen széles alufelnit lehet rakni? Láttam 6,5"; 7"; 7,5"-os alufelniket, de nem tudom, hogy milyen széleset válasszak. Bármilyen széles felnire rá lehet rakni a gumit vagy azért van egy bizonyos határ? Adott guminál mint pl az enyém, befolyásolja az autó hasmagasságát az, hogy milyen széles az alufelni, vagy az egyáltalán nem befolyásol semmit? Esetleg van e valami károsabb hatása a gumira nézve (kopás, ellenállás, zaj) a szélesebb felninek, és károsithatja e a futóművet a széleseb felni?

Köszönöm:

Balogh Tamás

Kedves Tamás!

Minden abroncsméret tól-ig szélességhatárok közötti felnire szerelhető. A 205/55 R16 méretű abroncs esetén 5,5-7,5" szélességű felni jöhet szóba.

Arra kell figyelni, hogy más szélességű felninek más ET-száma kell legyen, hogy ugyanarra az autóra megfelelő legyen. A legoptimálisabb ezen intervallumban a középértéket választani, azaz ehhez a mérethez a 6-7" széles felni a legjobb. Ilyen felnikből pedig bőséges a választék...

A kelleténél keskenyebb felniről egyébként - főleg defekt esetén - könnyen leugorhat az abroncs, a túl szélesnél pedig az oldalfalak extrém igénybevételnek vannak kitéve, így az abroncs élettartama jelentősen.

Üdv:

Gumidoki