Síró téli gumik

2006.11.11. 11:58

Megkeményedhettek az idő előrehaladtával?

Kedves Gumidoki!

Egy éve vettem a téli gumiaim(UG/6)Igaz a gyártási év 2005. Miután nemrég felraktam õket, azt tapasztaltam, hogy "erõsebben vett"kanyarban sírnak.Ezt tavaly nem vettem észre. Lehet,hogy megkeményedtek idõ közben?E miatt a síró hang? Fénytõl elzárt helyen tároltam õket. Lehet ezt valahogy mérni,hogy elég "rugalmassak"-e?

Köszönöm:

Árpád

Kedves Árpád!

Lehet, hogy valóban felkeményedett az abroncs a tárolás alatt. A fénytől való elzárás önmagában nem elég. A tárolóhely nem lehet nagyon meleg, de nagyon hideg sem. Igazából egy kiegyenlített, viszonylag hűvös hely az ideális. Fontos az is, hogy száraz, ne túl párás levegőjű legyen a helyiség. Tudom, nem egyszerű ilyet találni, de pl. egy nem penészes, száraz pince ideális tárolóhely lehet.

A másik ok, amiért sírnak az abroncsok, a még viszonylag meleg időjárás lehet. Ha ez az ok, akkor a hőmérséklet csökkenésével meg kell szűnjön a jelenség.

A harmadik feltételezhető esetleges ok a futómű elállítódása. Ezt a puhább keverékű téli abroncs lehet, hogy hamarabb, jobban jelzi. Általában a rossz kerékösszetartás okozhat gumicsikorgást akár lassan vett kanyarokban is.

Üdv:

Gumidoki