Audi A6-ra felni

2007.01.07. 17:21
16 vagy vagy 17 colos legyen?

Kedves Gumidoki!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy Audi A6 1.9TDI típusú autómra a 16coll az ajánlott, vagy föltehetem a 17-es felnit is? Kinéztem egy nagyon szép felnit, ami nagyon tetszik, de inkább 17-es méretben mutat. Nagyon szívesen látnám az autómon és nagyon beleszerettem, de ha ez a futómű élettartalmának kárára megy, inkább lemondok róla, és egyel kisebbet veszek, ugyanis elég hosszútávú utakra járok. Több mint 1000km-es utakat teszek meg vele egyhuzamban havonta, és ha ez drasztikusan a fogyasztás növekedésével járna, talán lemondanék róla.

Tisztában vagyok vele, hogy kicsivel nagyobb mértékben veszi igénybe a futóművet, és a fogyasztást is befolyásolja, csak nem tudom mennyivel, elvégre ez egy nagy autó nagynak mondható motorral. Tehát a kérdésem: mennyit árt ez a futóműnek, és egy ilyen autó esetében mekkora lehet a fogyasztásnövekedés?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Egy ilyen autó esetén a 17" még egyáltalán nem mondható extrém nagy méretnek. Amennyiben a 205/55 R16 az autó alapmérete, váltóméretnek a 205/50 R17-et ajánlom. E mérettel gyakorlatilag nincs fogyasztásnövekedés, és a futóműre mért többletterhelés is elhanyagolható. Nyugodtan felszerelhet és használhat tehát 17"-os kereket ezen az autón, véleményem szerint.

Üdv:

Gumidoki