Százas szög fúródott a futófelület szélébe

2007.01.10. 16:49
Másfél centire az oldalfaltól

Kedves Gumidoki!

Minap egy 100as szög fúródott az egy idény fiatal Pirelli téli gumim szélső barázdájába, kb. 1,5 cm-re az oldalfaltól. Lassan engedte el a nyomást. Elvittem a gumiszerelőhöz, aki vonakodott megjavítani, mondván, hogy ez a lyuk olyan helyen keletkezett, amely biztonsággal nem javítható, mert a gumi szerkezeteit e vonal mentén dolgozták össze. Rábeszéltem a javításra, de a bogár a fülemben maradt. Valóban veszélyes ez a gumi egy folttal a kanyarulatában, vagy csak egy "vegyél újat" kísérlet részese voltam? Az autó 1,8-as egyterű, 1 éves.

Köszönöm:

schz

Kedves SchZ!

Defekt javítása az oldalfalon tilos. Ez a javítás pedig - ha jól értem - az abroncs vállán történ, ahol az oldalfal és a futófelület találkozik. Ezért én is úgy gondolom, hogy határeset a dolog. Az abroncs ezen része ugyanis különösen igénybe van véve, ha a váll egy pontján sérülés miatt meggyengül a szerkezet, könnyebben vezethet ez durrdefekthez. A gumis tehát nem véletlenül vonakodott a javítástól...

A biztonság kedvéért én lecserélném az Ön helyében ezt az abroncsot és a cseréig is csak valamelyik hátsó keréken használnám.

Üdv:

Gumidoki