Pirelli Winter Snowsport

2007.01.15. 22:38
Aszimmetrikus mintázatú, ez hiba?

Kedves Gumidoki!

Új autó vásárlásakor ezt a típusú gumit rakták fel a gépkocsira. A mintázata asszimetrikus, a külső oldala jelölve van, A négy gumi egyforma nem jobbos balos, ezért a mintázat állása az azonos tengelyeken eltér. Kérdésem az, hogy ez vajon hibának számít? Illetve hogy ez a gumi kötött forgásirányu-e?

Köszönöm:

Lukács József

Kedves József!

A Snowsport valóban aszimmetrikus kialakítású futófelületű, ami annyit jelent, hogy az abroncsnak külső és belső oldala van megkülönböztetve. Szereléskor ezt kell figyelembe venni. Ez a Pirelli-mintázat azonban nem forgásirányos. Ha így lenne, akkor külön balos és külön jobbos kivitelt kéne belőle gyártani. Egyszerre aszimmetrikus és forgásirányos mintázatok azonban csak a versenysportban vannak, ott használják őket. Az utcai abroncsoknál, ahol nem feltétlenül a teljesítmény a mindenek felett álló szempont, az egyszerűbb kezelhetőség és logisztika miatt azonban nem lenne praktikus ilyen mintázatok alkalmazása.

A Snowsport - és minden egyéb aszimmetrikus, de nem forgásirányos mintázat - mintaelemei azonban így is tökéletesen teszik a dolgukat, még ha szemre úgy is tűnik, hogy a jobb és bal oldalon egymással ellentétesen vannak felszerelve az abroncsok.

Üdv:

Gumidoki