Négyévszakos vs. téli és nyári

2007.02.22. 18:55
A jó négyévszakos tud majdnem annyit, mint egy téli?

Kedves Gumidoki!

2000-es évjáratú 1.0-s Swiften meglehetősen elöregedtek a gyári gumik, cseréjüket tervezem. Mivel havi kb 300 km-t megyek, mindennap de szinte kizárólag városban ezért komolyan foglalkoztat, hogy egy vagy két garnitúrára kell cserélnem. Az ADAC 2006/12 téligumi tesztje alapján kijelenthető e, hogy a jó négyévszakosok beérték tudásban a télieket és ugyanilyen jók nyáron is. (A Goodyear Vector5+ és a Hankook Centrum H720 összpontszáma annyi mint a jobb télieké.) Vagy a különbség a nyári gumikkal szemben mutatkozik meg?

Köszönöm:

Zoltán

Kedves Zoltán!

Az utóbbi évek fejlesztései nyomán valóban egyre kiegyensúlyozottabb négyévszakos mintázatok készülnek. Ha azonban ezek a termékek ugyanolyan jók lennének télen, mint egy téli abroncs, nyáron pedig, mint egy nyári mintázat, akkor feleslegessé válna a külön télre és külön nyárra való abroncs. Itt még messze nem tartunk.

Én ezt úgy tudnám megfogalmazni, hogy az ún. allseason abroncs télen nem olyan jó, mint egy téli, nyáron pedig nem olyan jó, mint egy nyári mintázat, de kis méretekben, nem túl nagy éves futásteljesítmény és esetenként - pl. nagy hóban - nélkülözhető autó esetén megfontolandó alternatíva lehet.

Üdv:

Gumidoki