Peres gumi légnyomásértéke

2007.03.22. 19:03

Colonként hogy változik?

Kedves Gumidoki!

Felraktam a nyári felniket (225/40x18) első utam a benzinkútra vezetett, ahol beállítottam a guninyomásokat.(4x 2.3 bar). Néhány nap múlva egy másik kúton ellenőriztem a nyomást és meglepődve tapasztaltam, hogy 3 bar volt egységesen. A kutakon tényleg szinte minden óra mást mutat, azóta szakszervízben lett a pontos érték beállítva.A kérdésem volna: egy átlag és "peres", (ha van különbség) abroncsnak mennyi a maximum értéke, amit károsodás (szövetszálszakasás) nélkül el tud viselni?

Köszönöm:

Krisz

Kedves Krisz!

Igen, sajnos a benzinkutaknál rendelkezésre álló nyomásmérő műszerek a legritkább esetben vannak jól bekalibrálva. Pontos nyomásértékeket leginkább a gumisműhelyekben mérhetünk.

Egy abroncs nyomástűréséről annak oldalfalán tájékozódhatunk, a tól-ig határok ott minden esetben fel vannak tüntetve. Ha az a kérdés, hogy a 3 bar eltúlzott érték-e, akkor az a válaszom, hogy egy 225/40 R18 méretnél ez egyáltalán nem számít magas nyomásnak. Sőt, ezzel párhuzamosan én a 2,3 bart alacsonynak találom ehhez a mérethez. Ez nem a kisebb gyári - mondjuk 205/55 R16, vagy 225/45 R17 - gumiméretekhez van megadva? Ha igen, akkor a peresebb abroncsnál ezt az értéket colonként 0,2 barral növelni kell. Így könnyen eljuthatunk a 3 bar közelébe...

Üdv:

Gumidoki