Golf V felniszélessége, ET-je

2007.04.10. 22:33
Szelíd sportos vezetés, hozzá való felni és gumi

Kedves Gumidoki!

Golf V.-re (77 kW,TDi) szeretnék alufelnit vásárolni. Azzal tisztában vagyok, hogy 15-tol egészen 19-es felni rakható a kocsira, az ET számokkal nem vagyok képben.

A muszaki engedélyben 16 vagy 17- es felni van fetuntetve ET 50 illteve ET 54. Tartsam be ezeket az adatokat vagy ettol lehet eltéro értéku ET felniket vásárolni. Ha változik az ET szám akkor ezzel a gumiabroncs méret is változik? Mire van befolyással ha eltéro ET-ju felnik vannak használva mint ami a muszaki engedélyben vannak feltuntetve?

A kovetkezo kérdésem a felni szélességével kapcsolatban van. Milyen értéku felnit lehet szélességre használni 6.0, 6.5 vagy 7.0? Milyen nagyságú és értéku felni illteve gumiabroncs lenne a legjobb választás egy Golf V.- re szelíd sportos vezetés mellett?

Köszönöm:

Frédi

Kedves Frédi!

Erre az autóra véleményem szerint egy 16"-os (205/55 R16 méretű abronccsal), maximum egy 17"-os kerék (225/45 R17-es abroncsokkal) egészséges kompromisszum használhatóság szempontjából.

Az ET-szám vagy besajtolási mélység egyébként a felni függőleges felezési síkjának és kerékagyra való felfekvési síkjának mm-ben mért távolsága.

Ennek megfelelően minél kisebb az ET, annál jobban kiáll a kerék a kerékjáratból. A műszaki engedélybe írt ET-értékek helytállók, de a felni szélességétől függően kis mértékben el lehet és el is kell térni azoktól. Egy 7,5x16" felninél pl. 45 körüli ET kell, egy 7,5x17"-nál szintén.

Üdv:

Gumidoki