Előre vagy hátra?

2007.05.09. 14:04

Hová tegyem a jobb gumikat?

Kedves Gumidoki!

Adva vagyon négy egyforma tipusú gumi,de kettő 70%-os,kettő teljesen új. Kérdésem:melyik kettő menjen előre és melyik hátra?Az autó fronthajtású.

Köszönöm:

vnturbo

Kedves vnturbo!

Bár a közhiedelem úgy tartja, hogy a jobb gumik menjenek előre, főleg fronthajtású autó esetén, én mégis az ellenkezőjét javaslom. Az új, vagy kevésbé kopott abroncsokat ugyanis előnyösebb a hátsó kerekekre szerelni, mert ez vészhelyzetben (pl. hirtelen fékezés kanyarban) jobb úttartást biztosít, főleg nedves, csúszós úton.

Abból kell kiindulni, hogy a kritikus közlekedési helyzetek nagyobb eséllyel alakulnak ki vizes, csúszós útfelületen. Amennyiben ilyenkor az első kerekeken lévő abroncsok pl. vízenfutás miatt elveszítik a kapcsolatot az útfelülettel, a gépkocsi átmenetileg kormányozhatatlanná válik, azonban általában megtartja helyzetét és menetirányát.

Amennyiben viszont a hátsó kerekeknél szakad meg a kapcsolat az úttesttel, a gépkocsi hátulja kitör. Egy ilyen kritikus helyzettel sokkal nehezebb megbirkóznia a gépkocsi vezetőjének, mint egy rövid ideig tartó kormányozhatatlansággal.

Üdv:

Gumidoki