Miért ereszt az egyik gumi?

2007.05.10. 14:34

Feltehetem helyére a pótkereket?

Kedves Gumidoki!

A problémám a következő: A jobb első nyári gumim, a nyárra való átszerelés óta el kezdett ereszteni. Kb 0.6-0.8 bar/hét ütemben. A szerelés egyébként azonos felnin történt téli gumiról nyárira. Visszavittem a szerelőkhöz, és vegyes elméletekkel álltak elő. A szeleppel nincs gond, azt kizárták. Van, aki azt mondta, hogy már elég régi a felni, rozsdás, és a nem megfelelő légmentes zárás miatt ereszt a gumi. Másik pedig a gumi minőségére tett megjegyzéseket. Egyébként lekezelték a felnit, meg valamivel be kenték, de a helyzet nem javult. Tény, hogy a felni is meg a gumi is elég öreg már, de úgy gondoltam, még egy szezonra alkalmasak a nyári gumijaim, erre megerősítést is kaptam egy gumistól. Továbbá előző nyáron egyáltalán nem volt eresztés egyik guminál sem, és a télen szépen el volt téve, senki nem nyult hozzá. Ezért meglepő a jelenség, hogy most miért is ereszt. A nyári gumi méreteim egyébként 185/60 R14, a téli pedig 175/65 R14 volt. Ez mondjuk nem befolyásol semmit, de gondoltam leírom.

Első kérdésem az, hogy szerinted mi lehet a probléma, miért ereszt az egyik gumim? Tehát kinek van igaza, esetleg mindkettőnek? Továbbá, arra gondoltam, hogy feltehetném a pótkereket jobb előre, mivel nem nagyon akarok, és nem is igen tudnék én most gumira és/vagy felnire költeni. Csak a probléma az, hogy a pótkerék 175/65 R14-es méretű. Szabad-e ugy használni az autót, hogy a jobb első méret ez, a többi pedig 185/60 R14? Vagy milyen káros hatásai lehetnek, ha felszerelem jobb előre a pótkerekem? Hiszen váltóméretei egymásnak a 2 méret, csak átmérőben van némi eltérés. Vagy, ha ez nem megoldás, mit javasolsz? Kérnék egy költséghatékony megoldást is, valamint egy optimális megoldást!

Köszönöm:

N.A.

Kedves N.A.!

A legolcsóbb megoldás, ha víz alatt megnézeted, hol ereszt a felni... Én biztos, ami biztos kicserélném a szelepet (filléres dolog), megdrótkorongoznám a felni peremét (ahol az abroncs felfekszik rá), valamint ellenőrizném, hogy nem szúrta-e át valami helyes-éles tárgy az abroncsszerkezetet. Más oka egyszerűen nem lehet a lassú defektnek... Egy tengelyen ugyanolyan méretű és mintázatú abroncs kell legyen, ez előírás. Ha tehát a pótkerék eltérő méretű, nem jó megoldás annak használata, főleg első tengelyen nem.

Üdv:

Gumidoki