Csikorog a nyári gumi

2007.06.04. 15:24

Lehet ebből probléma?

Kedves Gumidoki!

Fabiámon gyári méretű, márkás nyári gumik vannak. Mióta ezekkel a gumikkal megyek (ez a második nyár), a gumik gyakran "megnyikkannak" induláskor, kanyarban, stb. A téli gumival ilyen nem fordul elő, és a korábbi nyári készletemmel sem tapasztaltam hasonlót (pedig elég kopott volt már, ezek meg relatíve új gumik). Azt is megfigyeltem, hogy minél melegebb az aszfalt, annál gyakrabban fordul elő a dolog. Ugyanakkor nem érzem, hogy az autó csúszna vagy sodródna a kanyarban. Nyomást ellenőriztem többször is.

A fentiek alapján számomra egyértelmű, hogy a gumitól van a jelenség (nem futómű, stb.). Kérdésem, hogy normális-e ez a dolog, lehet-e belőle probléma, stb.

Köszönöm:

gym

Kedves gym!

Önmagában ez a tény, ha valóban nem jár együtt megcsúszással, nem veszélyes, inkább kellemetlen. Okozhatja pl. a megkeményedett futófelület-keverék. Bár ha ez így van, annak előbb-utóbb - főleg vizes úton - a rosszabb tapadásban is meg kell mutatkoznia. Kis sebességű kanyarodáskor előforduló gumicsikorgás egyébként lehet futómű-probléma, a rossz kerékösszetartás jele lehet ez.

Üdv:

Gumidoki