92-es E-Carinára 15 colos felni

2007.07.17. 22:08
Lemez- és alufelni összehasonlítása

Kedves Gumidoki!

Fél éve vettem egy 92-es Toyota Carina E-t. és igaz azóta vettem rá téli gumi (Debica) és nyári gumi (Dunlop) garnitúrát is, 175/70 R14 méretben, mégis lenne pár kérdésem.

Egy 15-ös felni (azt hiszem 185/60 as való rá) miben befolyásolná az autó viselkedését (tapadás, fogyasztás, úttartás, kanyarstabilitás)? Ehhez kapocsolódva pedig, hogy milyen különbség lenne ilyen méretben lemez és alufelni között?

A másik kérdésem, hogy a jelenleg 175/70 R14 es gumikba milyen nyomás javasolt, mert az küszöbnél található matrica már lekopott az autóról.

Köszönöm:

Horváth Kristóf

Kedves Kristóf!

Ha erre az autóra 15"-os felnit szeretne, akkor ahhoz valóban a 185/60 R15, esetleg a 205/55 R15 méretet kell választania.

A szélesebb és peresebb abroncsokkal sprődebb rugózásra, némileg nagyobb fogyasztásra, a kerék nagyobb sérülékenységére, ugyanakkor nagyobb stabilitásra lehet számítani. Lemezfelni nem készül(t) 15"-ban ehhez a típushoz, így marad az alufelni.

Ha nincs meg az autó használati utasítása, és nem találja a megfelelő adatokat az autó karosszériáján (ajtón, ajtónyílásban, tankfedél belső oldalán stb.) elhelyezett matricákon sem, akkor a kérdésben egy Toyota-szakszerviz segíthet Önnek!

Nekem sajnos nincs olyan átfogó adatbázisom, amely az összes gyártó minden típusának összes kerékméretéhez tartalmazza az ajánlott nyomásértékeket.

Üdv:

Gumidoki