Hajszálrepedések a gumin

2007.08.01. 18:08
Használhatom így is?

Kedves Gumidoki!

Van nekem egy négy telet végigdolgozott Matador MP58-as téligumikészletem, igazából nincs bennük sok kilóméter így nagyon jó állapotban van a futófelületük. Mindegyik gumi belső ívén közel a felni melletti íven hajszálrepedések láthatók, nem látványosak csak közelről lehet észrevenni őket. Tudom, hogy így látatlanban nehéz lehet a válsz, de azért kiváncsi lennék a véleményére! Használhatom e így a gumikat, vagy kezdjek gyúrni egy új garnitúrára?

Köszönöm!

Kedves Levélíró!

Négy telet futottak ezek az abroncsok, tehát minimum ennyi évesek. A DOT-számukból azonban egyértelműen kiderül a gyártási idejük, így a pontos koruk is. A gumikat nemcsak akkor kell cserélni, ha lekoptak, hanem akkor is, ha túl öregek. A csereérettség - és ebben a legtöbb gyártó egyetért - az abroncs 6, maximum 8 éves korában jön el.

Ha az Ön abroncsai még nem érték el ezt a kort, valamint profilmélységük is alkalmassá teszi őket a biztonságos használatra, csak a hajszálrepedések (ha valóban csak azok!) miatt nem kell lecserélni őket. Egy gumiápolóval "elkövetett" karbantartás azonban nem árthat.

Üdv:

Gumidoki