Defekttűrő gumi jó választás?

2007.08.10. 13:45
Berlingo gumiméretek

Kedves Gumidoki!

Viszonylag sokat olvastam a defektmentes gumikról, de mégse tudom eldönteni, hogy jó választás-e. Ami melette szól, az az, hogy nagy sebességnél is irányítható lesz a kocsi defekt esetén. Ami ellene, az a rugózatlan plusz tömeg. Ha autópályán haladok sokat, akkor biztos, hogy megvenném, de általában városon belül közlekedünk. Autópályán ha dur defektet kapunk, akkor akár életet is menthet, de városban a rossz útviszonyok melett az erősebb oldalfal miat szerintem keményebb lenne a rudózása illetve a plusz tömege miatt a futóművet is terhelné. Illetve mennyire kell félni a mostani gumiknál a dur defekt veszélyei miatt? Sajnos új gumira nem igazán lesz pénzem, ezért inkább használt gumikat szoktam felrakni a kocsira. Egyébként egy Berlingó 1-esre kellene 2.0Hdi 90Le. A gyári mérete 175/70 r14. Helyette sikerült szereznem gyári citroenes 15-ös felnit ET18 6J. így most a 185/60 r15-ös méretek fognak szóba jönni. Előre gondolkozok a 195/60 /55-ös méreten is, de mindenfajtaképpen olyat szeretnék, ami ésszerő. Hátra meg 185/60 r15-öst vagy 175/65 r15, de még meg kell néznem, ha megterheljük a kocsit, akkor nem-e fog a sárvédőbe beérni a 185-ös. Az lenne a kérdésem, hogy hanyas gumiméretet javasol?

Köszönöm:

Krisztián

Kedves Krisztián!

Először is tisztázzuk, nem defektmentes az az abroncs, amiről beszélünk, hanem defekttűrő. Magyarul ez is kaphat légvesztéses defektet, csak bizonyos korlátok között defektesen is lehet használni. Az Ön autójánál nem lehet megoldás egy ilyen defekttűrő abroncs, ugyanis egyrészt csak és kizárólag olyan autón szabad ilyet használni, amely fel van szerelve nyomásjelző, vagy -ellenőrző rendszerrel. A Berlingoban pedig ilyen nincs. Másrészt az autóra passzoló méretekben sem találna defekttűrő abroncsot.

Ezek az abroncsok drágábbak is, mint egy ugyanolyan méretű hagyományos kivitelű gumi, így ha Ön kijelenti, hogy új gumira nem igazán akar költeni, akkor hogyan venne defekttűrőt?

A Berlingo gyári mérete, ahogy Ön is írta 175/70 R14. E helyett 15"-ban a 185/60 R15, esetleg a 205/55 R15 jöhet szóba. Ezek egyike sem fog a sárvédőbe érni 6Jx15" ET18-as felnire szerelve. Azt azonban mindenképpen javaslom, hogy előre-hátra egyforma - a fentiek közül kiválasztott - méretet válasszon!

Üdv:

Gumidoki