Érdemes télire 14-es gumit venni?

2007.10.19. 16:09

A nyári 185/65 R15-ös, alufelnin

Kedves Gumidoki!

A nyáron vásárolt swift2 gs gépkocsimat gyári alufelnire szerelt 185/60R15-ös gumikkal kaptam. A kezelési útmutató szerint 165/70R14-es téligumit is használhatnák 14x5J-s felnivel. Két ismerősöm is azt ajánlotta, hogy télire a 14-es szettet válasszam. Az egyik nem tudta igazán megindokolni, azt mondta, hogy mindenki a kisebbet választja. A másik azzal indokolta, hogy a keskenyebb gumi könnyebben vág utat a hóban, kásában. Én viszont azt mondtam, hogy a szélesebb nagyobb felületen fekszik fel, így kevésbé csúszik. Kinek van igaza?

A tapasztalat és a tudomány szerint érdemes-e télre a nyárinál kisebb felnit és gumit választani (a gyárilag megengedett méretben), vagy inkább a nyári méret megtartása az előnyös ?

Köszönöm:

Soós Pál

Kedves Pál!

A fizika szerint a súrlódás (azaz a tapadás) a felület nagyságától nem függ, csak a súrlódási együtthatótól és a súrlódó test tömegétől, azaz a felületre merőlegesen ható erő nagyságától.
Így mindegy, milyen széles az adott abroncs. Az viszont igaz, hogy a keskenyebb abroncs könnyebben vág utat magának a hóban, latyakban. További előnye télen a keskenyebb és emiatt ballonosabb abroncsoknak, hogy kevésbé sérülékenyek. A hóban, latyakban nem láthatók olyan jól a kátyúk, úthibák, ezeknek pedig a kevésbé peres, ballonosabb abroncsok jobban ellenállnak, mint peres társaik.

A tapasztalat szerint tehát praktikus okokból ajánlatos keskenyebb abroncsot választani. Ez az Ön esetében lehet a gyár által is ajánlott 165/70 R14, de a jelenlegi abroncsainak a váltómérete a 175/70 R14 is.

Üdv:

Gumidoki