Lelopott jobb hátsó kerék pótlása

2007.12.05. 10:57
Egy, kettő vagy négy gumit vegyek?

Kedves Gumidoki!

Nemrégiben lelopták az autómról (Suzuki Swift II) a jobb hátsó kereket, így azt pótolnom kell. Az autón lévő téligumik (Pirelli Winter 190 Snowcontrol 165/70R14) profilmélysége kb 6 mm, a CASCO fizeti egy gumi új árának 70%-át. Szeretném minél olcsóbban megúszni a dolgot, úgyhogy ha nem muszáj, akkor nem cserélném ki az összes gumit az autón. A kérdéseim a következők: Vegyek-e a másik hátsó kerékre is új gumit? A kopottabb gumik hátul legyenek vagy elöl? Esetleg mégis cseréljem ki mind a 4 gumit?

Köszönöm:

Gábor

Kedves Gábor!

Sajnálatos az eset...:(
Amennyiben hátra teszel egy új abroncsot a meglévő három mellé, nem lesz vele problémád. A profilmélység ugyan különböző lesz a két hátsó kerék között, de ennek nincs igazán jelentősége. Ha elöl lenne ugyanez a profilmélységbeli különbség a két kerék között, akkor szinte biztos, hogy elhúzna miatta az autó.

Én azt mondom tehát, hogy a legolcsóbb megoldás egy abroncsot venni, és azt hátra tenni. A legjobb megoldás pedig két abroncsot vásárolni, hiszen a 6 mm-es profilmélység azt jelenti, hogy jövőre valószínűleg új abroncsokat kell venned. Ezzel a megoldással azonban csak két gumi megvétele vár rád a következő szezon elején.

Üdv:

Gumidoki