Téli gumik tapadásvesztése

2008.01.19. 15:26
Ez már a negyedik szezonjuk

Kedves Gumidoki!

Idén már a negyedik szezonban használok egy téligumi szettet (205/55 R16 Goodyear GW3, anno újonnan vásárolt), a korához képest nagyon keveset kb. 25,000 -30,000 km-t futottak az abroncsok. Mostanában azt tapasztalom, hogy viszonylag normális útviszonyok mellett is (majdnem száraz vagy csak kicsit nedves út) a gumik tapadása jelentősen lecsökkent.

Fékezéskor hamar beavatkozik az ABS és induláskor is gyakran érzem, hogy "csavarja" a kormányt, bekanyarodás utáni kigyorsításoknál is sokkal könnyebben megcsúszik, mint régebben. Észrevehető kopást nem látok az abroncsokon, a barázdák mélysége még bőven megfelelő a kopásjelző szerint. Mi lehet a gond? Elöregedtek a gumik? Vagy a futómű lehet rossz? (Az autó egyébként egy 2000-es évjáratú Renault Laguna I 1.6-os benzines, 75000 km van benne, végig én használtam.)

Köszönöm:

Joe

Kedves Joe!

Két dolog jut eszembe, miközben levelét olvasom. Az egyik, hogy téli abroncsnál a megfelelő profilmélység 4 mm feletti. Ha e közelében, netán alatta van abroncsainak profilmélysége, bizony produkálhatja a leírt jelenségeket.

A másik, valószínűbb ok az abroncsok kora lehet. Írja, hogy negyedik szezont futják az abroncsok, de vajon mikor gyártották őket? Erre a gumik oldalfalán található DOT-számból kaphatunk felvilágosítást. A futófelület keveréke ugyanis öregedik, ami tapadásvesztéssel jár együtt.

Üdv:

Gumidoki