Alufelni hétköznapi használatra

2008.02.26. 18:37

A látványon kívül van más előnye?

Kedves Gumidoki!

Az lenne a kérdésem, hogy a látványon kívül van-e valami gyakorlati haszna/hátránya az alufelninek a hétköznapi autózásban?
Gondolok itt olyanra, hogy kisebb súly=kisebb pörgettyûhatás (kisebb a súly??), vagy küllõk miatt nagyobb a légellenállás, mint egy dísztárcsánál=magasabb fogyasztás, vagy merevebb felni=rázósabb utazás, vagy kevésbé ütésálló stb.

Új autó vásárlás elõtt állok és a szalonban persze igyekeztek elkápráztatni, hogy milyen jó dolog az alufelni, de nem vagyok meggyõzõdve róla, hogy egy családi kombin az egyébként is 16" 205/55 méretû acélkerék azonos méretû alufelnire cserélése hozna magával valami elõnyt...
Kérhetnék esetleg egy összefoglalót pro és kontra? Tanácsot?

Köszönöm:

Gábor

Kedves Gábor!

Őszintén? A hétköznapi normál autózás során, pláne a silány minőségű magyar utakon gyakorlatilag semmi előnye nincs az alufelni használatának. Persze vannak olyan autótípusok, olyan kerékméretek, ahol nincs lehetőség lemezfelni használatára, oda természetesen alufelni kell. Az Ön esetére ez a megállapítás nyilván nem áll.

Az alufelni egyetlen - nem mindenki számára egyértelmű - haszna, hogy esztétikusabb vele az autó. A könnyűfémötvözetből készült keréktárcsák sérülékenyebbek és drágábbak is, mint hagyományos lemezfelni társaik.
Gondolja meg tehát, hogy megérik-e a plusz pénzt...

Üdv:

Gumidoki