Kötelező az erősített oldalfalú abroncs

2008.03.28. 22:50

Ausztriában Merivámra csak ilyet adtak

Kedves Gumidoki!

Most vettem Opel Merivámra téli gumit. A vásárlás helyszíne Graz (Ausztria) volt ahol az eladó közölte, hogy az Opel Meriva egy "van" -nek minösülö autó az EU szerint (ugyanúgy mint a Zafira a Cmax a Galaxy stb...) és ezért mindenképpen azt kell venni. Ha nem, akkor megbüntet a rendör, illetve ök nem is adnak el ilyen autóra "nem erösített gumit". Nem ö az elsö ember akitöl ezt hallom, a magyar Opel állítólag nem is hallott ilyenröl, kétlem.
Kérdésem az lenne, hogy Mo. az EU tagja, miért nem lehet Mo.n erösített gumikat kapni, miért nem beszél senki erröl a problémáról?

Köszönöm:

Davejazz

Kedves Davejazz!

Minden autóra olyan abroncsot kell venni, ami rá való, azaz a gyártója homologizált, előírt hozzá. Tőlünk nyugatra ezt olyan komolyan veszik, hogy egyes országokban az autó forgalmijában is szerepnek a rászerelhető abroncsméretek. Az Ön példája is ezt támasztja alá. Nálunk is kaphatók erősített oldalfalú abroncsok, ezek jelölése reinforced, reinf vagy XL is lehet. Arról is felismerhetők, hogy az adott méretnél megszokottnál nagyobb terhelési index szerepel méretjelzésükben.

Kis hazánkban azonban még nem olyan szigorúak az abroncsokra vonatkozó előírások, de az EU-normákhoz való csatlakozás nyilván idővel ezt is meghozza. Én személy szerint már annak örülnék, ha azt elérnénk, hogy mindenki az autójára való méretű, megfelelő profilmélységű, nem hajlott korú és ép abroncsokkal járna.

A lényeg az, hogy egyáltalán nem baj, ha Ön a majdani előírásokat megelőzve nagyobb teherbírású, az autójához maximálisan passzoló abroncsokon gurul.

Üdv:

Gumidoki