Iveco teherautóra gumi

2008.11.07. 11:25

Kedves Gumidoktor!

Cégünk kapott egy Iveco Eurocargo 75E16 típusú 7,5 t teherautót. Hátul Bridgestone M729 225/75 R 17,5 M+S gumik vannak (2x2 db), elöl pedig Bridgestone R227 Low Profile, szintén 225/75 R17,5 méretben. A hátsók mintázata átmenet a terepes és országúti között, míg elöl egyértelműen országúti (nyári) a mintázat. Közeledik a tél, és ezért úgy gondoltuk, előre is ugyanolyan gumikat szerelnénk, amilyenek most hátul vannak, egyrészt azért, hogy egyforma gumik legyenek a kormányzott és hajtott tengelyen, másrészt azért, mert úgy tudjuk (?), hogy az M+S jelzés (hópihe nélkül) 4 évszakos gumit jelez (remélem, nem tévedünk ebben), és akkor kompromisszumok árán, de fel vagyunk vértezve a különböző évszakokra. Ekkor jött a meglepetés, gumistól kaptunk olyan információt, ha felteszünk előre M+S gumit, az tönkre fogja tenni a futóművet. Ez elég hihetetlenül hangzott, megkérdeztük az Ivecót, ők ezt elvetették, de kiegészítették azzal, hogy azért szereltek hátra M+S gumit, mert a mintázat révén a hajtott kerekeken jobb a tapadás, míg elöl a kormányzott kerekeken az országúti gumik miatt jobb a tapadás a kormányzáshoz. Ez így nekem kicsit zavaros, én úgy tudom, célszerű azonos típusú és mintázatú gumikat használni az összes keréken egy ilyen méretű autónál. Kérlek, adj tanácsot, felszerelhetünk-e az első kormányzott kerekekre a hátsó hajtott kerekeken használt M+S gumit egyező mintázatban?

Köszönettel és üdvözlettel:

Ákos

Kedves Ákos!

Elméletileg működne az a "felállás", de...
Egy nagyteherautón a teljesen eltérő funkciók miatt a különböző tengelyeken eltérő mintázatokat szokás használni. Ennek megfelelően megkülönböztetünk ebben a szegmensben kormányzott-, húzó- és trélermintázatokat. Ezen abroncsoknak sok esetben nemcsak a mintázata, de a szerkezete is mutat eltéréseket. Éppen ezért én nem javaslom, hogy a meghajtott tengelyre való húzómintázat kerüljön a kormányzott kerekekre. Ez ugyanis valóban okozhat problémákat.
Annak persze semmi akadálya, hogy M+S jelölésű, tehát négy évszakos mintázatot szereltessenek az első kerekekre is, de ez kormányzott mintázat legyen!
Természetesen az Iveco ajánlásait sem szabad figyelmen kívül hagyni, már csak a későbbi garanciális viták elkerülése miatt sem...

Üdv:

Gumidoki