Aszimmetrikus téli gumi

2008.11.20. 14:04

Kedves Gumidoktor!

Vásároltam 4 új Dunlop Winter Response téli gumit. Ezen nincs forgásirány, csak külső és belső oldal. Érdekes, hogy fölszerelve a két oldalon ellenkező irányba mutatnak a minták. Kérdésem, hogy mire kell figyelni ennél a típusnál?

Állítólag ha egyszer föl lett szerelve, akkor csak ugyanazon oldalra tehető vissza. Illetve ha forgásirányos pótkereket a forgásiránnyal ellentétesen kell föltenni egy defektnél,akkor milyen feltételekkel használható, és mik a veszélyei?

Köszönettel:

Ákos

Kedves Ákos!

Igen, a Winter Response, mint minden aszimmetrikus mintázat, külső és belső oldallal rendelkezik, és ezt felszereléskor bizony nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Ez pedig azt eredményezi, hogy jobb és bal oldalon a minták mintha ellentétesen állnának. Ez egyáltalán nem probléma, ugyanis az aszimmetrikus mintázatok lényege, hogy az egymás melletti minden egyes mintaelemnek megvan a maga funkciója, pl. iránytartás, trakció, vízkiszorítás stb. Ezek a mintaelemek - köszönhetően a gondos tervezésnek - minden esetben ellátják a feladatukat, függetlenül attól, milyen sorrendben (az iránytartásban, stabilitásban fontos szerepet játszó minták nyilván mindig a futófelület külső vállhoz közeli részén) vannak a mintázaton, illetve hogyan „állnak”.

Mivel az abroncsok szerkezete bizonyos futás után kis mértékben „beáll” az erőhatásoknak, a forgásirányuk már nem változtatható meg, azaz, ahogy Ön írta, már csak ugyanazon az oldalon használhatók.

A pótkerék általában - ahogy a neve is mutatja - ideiglenesen kerül fel az autóra (nem fut több ezer kilométert), így legközelebb - szükség esetén - gond nélkül használható akár ellentétes forgásiránnyal is.

Üdv:

Gumidoki