Ellenkező irányú minta a két oldalon

2008.12.11. 11:39

Kedves Gumidoktor!

Nemrég vásárolt és az autóra felszerelt, Continental márkájú téli abroncs esetében érdekes dologra lettem figyelmes: a jobb és a bal oldalon eltérő irányba, előre ill. hátra "nyilaz" a gumi mintája. A gumishoz természetesen visszamentem megkérdezni, hogy helyesen szerelték-e fel a gumikat? Mire a gumik oldalán lévő "outside" feliratra mutatott, és magyarázta, hogy ezeknek kívül kell lenniük. Való igaz, forgásirány nem található az abroncson.

A kérdésem: jó ez így? Nem véletlenül valami hibás abroncsot kaptam? Fordíttassam át az egyik oldali gumikat úgy, hogy a mintájuk egy irányba nézzen?

Üdvözlettel:

Lajos

Kedves Lajos!

Jó ez így! Nehogy megfordíttassa "egy irányba" a gumikat!

Az aszimmetrikus mintázatoknál − ilyen az Öné is − forgásirány nincs, csak külső és belső oldala van az abroncsnak. Ahogy a gumisa is tette, szereléskor egyedül erre kell odafigyelni.

Az aszimmetrikus mintázatok lényege, hogy minden egyes mintaelemnek megvan a maga funkciója. Ezen mintaelemek "együttműködése" adja meg az abroncs összjellemzőit, teljesítményét. Gondolja meg, ha egy aszimmetrikus minta egyben forgásirányos is lenne, akkor ez azt jelentené, hogy kéne belőle külön jobbos és külön balos verzió is. Ezt a logisztikai káoszt pedig nem vállalja fel egyik gyártó és gumis sem, a jobbos-balos eltérőség privilégiuma megmarad tehát a speciális igényeknek megfelelő versenyabroncsok szegmensében (egy-két nagyon ritka utcai kivétellel).

Üdv:

Gumidoki