Mindig jobb télen a téli?

2009.01.19. 15:13

Kedves Gumidoktor!

A minap halottam egy érdekes dolgot a közszolgálati rádiónkban. Azt feszegették, hogy csak a gumigyárak lobbija miatt mondják, hogy 7 fok alatt a téli a jó stb. Állítólag az ADAC készített olyan tesztet, amiben vízen és szárazon vizsgálták a tapadási különbségeket a téli és a nyári gumik között, aminek az volt az eredménye, hogy minden szempontból jobb a nyári. Persze a havas útról nem volt szó, sem a latyakról, de azt emlegették, hogy a 4 évszakos gumi a mi éghajlatunkon tökéletes választás.

Na, pont a 4 évszakosak azok, amik minden általam olvasott eddigi tesztben meglehetősen leszerepeltek, egyedül a jégen volt a legjobb az egyik gyártó (talán a GoodYear) terméke, de amúgy normál körülmények között az is gyenge volt.

Persze értem én, hogy jól hangzik a rádióban, ha azt mondhatják, hogy ilyenkor kaszálnak a gumisok, de azért nem vagyok benne kicsit sem biztos, hogy rendesen átgondolták ezt a dolgot.

Amennyiben elérhető valahol olyan teszt, amiben ténylegesen összevetik a nyári gumikat is a télikkel, akkor légyszi írd meg, hogy hol, mert nagyon kíváncsi lettem rá.

Köszi:

Attila

Kedves Attila!

Mostanában több olyan teszt látott napvilágot, amelyben nyári, téli és négy évszakos abroncsokat hasonlítottak össze általában téli útviszonyok között. Nos, érdekes módon mindig a téli mintázatok szerepeltek a legjobban, egy-két prémium négy évszakos ugyan közel áll ezekhez, a nyáriak azonban nagyon elmaradnak tőlük. Nem lobbi ez, hanem technológia és fizika!

Kis keresgéléssel biztos találhatók ilyen jellegű tesztek a neten, például itt egy angol nyelvű, ahol a Bridgestone téli, nyári és 4 évszakos gumijait tesztelték.

Üdv:

Gumidoki