A felni vagy a gumi miatt ráz a kormány?

2009.02.05. 15:16

Kedves Gumidoktor!

Egy 2003-as Honda Accordom van, és a problémám az, hogy autópályán 120-140 km/h között ráz a kormány. Sem alatta, sem fölötte. A jelenség nagyon idegesítő, mivel ebben a sebességtartományban használom pályán 80-90%-ban.

A gyári alufelnire szerelt téli gumikkal ez a jelenség nem tapasztalható, ezért gondoltam, hogy a már amúgy is csereérett gumikat (Dunlop Sp 205/55 R16) lecserélem Hankook Ventusra. Azonban a jelenség továbbra is fennállt, habár már nem ráz annyira. A gyárival megegyező méretű Fondmetal felnik vannak rajta.

A kérdésem az lenne, hogy görgőztessem-e meg a felniket, és ha igen, akkor mennyibe kerülhet? Vagy esetleg van valami egyéb tippje, hogy mi okozhatja ezt?

Kedves Levélíró!

Ha gumicsere után is fennáll a jelenség, gyanús, hogy a felni sérült, vagy a felnik sérültek. Ez viszonylag könnyen megállapítható, ha gumisnál leveteti a kerekeket, és megforgatják kiegyensúlyozó gépen.

A görgőztetés a sérülés mértékétől függ, no meg attól is, hol csináltatja… Nem egy hatalmas összeg, pláne ha azt nézzük, hogy megszünteti a kellemetlen jelenséget, amely hosszabb távon egyébként az autónak sem tenne jót.

Még egy dolgot ellenőrizzen azért le, nevezetesen azt, hogy a Fondmetal felnik középfurata megfelelő-e az Accordra. Ha nem, akkor a tehermentesítő gyűrűk hiánya is okozhat ilyen jelenséget, bár akkor általában nem egy ilyen szűk sebességtartományban ráz a kerék.

Végső soron pedig rossz centrírozás is okozhat vibrálást…

Üdv:

Gumidoki