Megane-ra nagyobb ET-számú felni

2009.03.30. 14:57

Kedves Gumidoktor!

Olvastam korábbi cikkeit az ET-szám eltérésével kapcsolatban, nagyon hasznosnak találom az oldalát. Nekem egy 2001-es évjáratú Renault Megane Break típúsú autóm van. Információm szerint a gyári mérete 5,5X14 4X100X60 ET36.

Találtam egy céget, akik igen kedvező áron tudnak garanciával felújított lemezfelnit adni. A kérdésem az lenne, hogy az autóra felrakható-e a következő szintén felújított Renault felni: 14" ET42, 4x100. Megengedett-e a 6 mm eltérés, illetve ennek milyen hatási lehetnek a futóműre nézve?

Köszönettel:

András

Kedves András!

Az ET-szám vagy besajtolási mélység a felni függőleges felezési síkjának és kerékagyra való felfekvési síkjának mm-ben mért távolsága. Minél kisebb az ET-érték, annál kijjebb jön a kerék a kerékjáratból. A keréknek befelé nincs igazán helye terjeszkedni, úgyhogy ez a 6 mm lehet, hogy pont elég ahhoz, hogy valamihez a kerék belül hozzáérjen. Ezt csak és kizárólag úgy tudja megállapítani, hogy felpróbálja a kérdéses felnit az autóra. Mindezt lehetőleg az első keréken tegye, és mindkét irányba kitekert kormánnyal ellenőrizze, hogy hozzáér-e valamihez a kerék úgy, hogy az autó súlya is rajta van!

Üdv:

Gumidoki