Sebességindex miatt perelni?

2009.04.10. 15:56

Kedves Gumidoktor!

A sebességindex azt jelenti, hogy a megjelölt sebességig vállal a gyártó garanciát? Ha pl. egy 82T (190) sebességindexű gumival 189 km/h-s sebességnél durrdefektet kapok, akkor beperelhetem a gyártót, amennyiben bebizonyosodik, hogy csakis és kizárólag a gumi a hibás?

Kedves Levélíró!

Ennél azért árnyaltabb a helyzet…

A gumiabroncs terhelhetősége, maximális sebessége és a benne lévő nyomás szoros összefüggésben van egymással. A közlekedésműszaki hatóságok az adott típusú gépjármű bevizsgálásakor megadják az eredetileg felszerelt és a jármű jellemzőinek megfelelő abroncsok sebességkódját és terhelési indexét. A méretet, a sebességindexet és a terhelési indexet a jármű konstruktőre határozta meg (és a gyártója hagyja jóvá) a maximális biztonság, vezetési élvezet és kényelem érdekében.

A sebességindex nemcsak az abroncs használhatóságának felső sebességhatárát jelzi, hanem egyúttal egy olyan, kényszerítő körülményekkel szembeni ellenállási index is, amely a biztonság, a teljesítmény és a viselkedés közötti legoptimálisabb kompromisszumnak felel meg.

De ha például kihasználja az abroncs maximális terhelhetőségét, akkor nem közlekedhet vele az abroncs elméleti maximális sebességén… Szóval vannak itt finomságok, de ez a gyakorlatban igen ritkán szokott gondot jelenteni.

Üdv:

Gumidoki