Rezgés, vibrálás

2009.06.18. 12:33

Kedves Gumidoktor!

A problémám a következő: ráznak, illetve vibrálnak a kerekeim. A gumi: KUMHO ESCTA KU 31 195/50 R15. A kocsi: Honda Jazz, 2006-os. A felni: Threeface Frost 6,5x15 4x100 ET38 KF márkájú. Kb. 2 hete tart a kálváriám a kerekekkel. Egyik szerelőtől mentem a másikig − megoldást senki nem talált.

A jelenség:50 km/h felett vibrálni kezd az autó. A felniket, illetve a gumikat újonnan vettem, és a tehermentesítő gyűrű is megfelelő . A gumikat kb. hatszor centrírozták. Azt mondják az eladók, hogy: mind a felni, mind a gumi hibátlan. Futóművesnél is jártam, ahol nem találtak semmi hibát. Azt mondták, cseréljem ki az első kerekeket a hátsóra − a helyzet változatlan.

Ott tartok, hogy nincs szerelő, aki a problémát orvosolni tudná. Arra gyanakszom, hogy a felnikkel nincs minden rendben (lehet gyártási hibás is). Természetesen a felniforgalmazó cég nem gondol ilyen hibára. Ön szerint vigyem vissza ismét a felniforgalmazó céghez a kerekeket, és jótállásban cseréltessem ki?

Köszönöm:

T.G.

Kedves T.G.!

Olyan nincs, hogy minden rendben, és mégis rázkódik az autó.

Lehet, hogy a tehermentesítő mégsem megfelelő méretű, vagy rossz anyagból van és "nyúlik". Lehet, hogy a felnik vagy a gumik valamelyike üt radiálisan… Látatlanban nehéz bármi okosat is mondani.

Megjegyzem, a gumiméret sem lett tökéletesen megválasztva az autóra, mivel a Jazzre a 185/55 R15 lenne az ideális váltóméret a gyári 175/65 R14 helyett.

Üdv:

Gumidoki