Kopott gumikkal elinduljak?

2012.01.06. 11:59

Tisztelt Címzett!

Érdekelne, hogy a törvényben vagy a kreszben mi az az érték, ami a gumi profiljának a minimuma. Ha jól tudom 1,6 mm alatt nem lehet, de ez most autókra is vonatkozik vagy csak motorokra? 2mm-es profilmélységgel el merjek indulni vele mert 200km kell utaznom az új gumiért (használt).

Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Levélíró,

A törvényileg előírt minimális mintamélység személyautók esetében 1,6 mm. Azt azonban mindenkinek érdemes tudnia, hogy a gyakorlatban egy ennyire elkopott abroncs csontszáraz út kivételével semmit sem ér. A gyakorlatban a téli abroncsokat 4 mm, a szélesebb, sportosabb nyári profilokat 3 mm, míg a "normál" nyári abroncsokat 2,5, de minimum 2 mm alá nem hagyjuk kopni, ez az egyezményes javaslat a tapasztalatok szerint.

Ha tehát az a kérdés, hogy 2 mm-es gumiért leveheti-e a rendszámot a rend éber őre, akkor a válasz nem. Ha azonban az, hogy eljut-e egy 2 mm-es abronccsal biztonsággal 200 km-re, akkor a válasz szintén nem, pláne, ha téli abroncsról van szó.

Üdv,
Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.