Életveszélyes a keresztbe cserélt gumi?

2012.10.25. 11:25

Kedves Doki!

Nemrég beszéltem egy ismerősömmel, aki gumis műhelyben dolgozik. Valahogy témába került az, hogy én keresztbe cseréltem a gumikat (természetesen nem forgásirányosak) az egyenletesebb kopás érdekében, így a jobb első ment bal hátulra, bal első jobb hátulra. De ez a barátom azt mondta, hogy szálszakadás lehet belőle. Ráadásul én elég agresszívan kanyarodok, de nem is ez érdekel, inkább az aggaszt, hogy a családba rajtam kívül még két autón anno az én javaslatomra, téli és nyári gumikkal is megcsináltuk az ilyen cserét, mivel ott sem volt jelölés. Kb. 10 ezret futottak így a gumik. Egyébként egyik autó könyvébe (Toyota) láttam is a keresztbe cserét javasolta. Ezért nem értem, és jó lenne igazságot tenni, vagy most mi legyen, cseréljük vissza, vagy maradhat?

üdv.
Gábor

Kedves Gábor,

Egészen a közelmúltig minden abroncsgyártó biztonsági okokból azt az elméletet támogatta, amit a gumis barátja is mondott. Ez nem is véletlen, hiszen hiába nincsenek mozgó alkatrészek a gumiabroncsban, azok szerkezete mégis kismértékben "beállhat", deformálódhat az erőhatások következtében. Ha mi ezen erőhatásokat a forgásirány felcserélésével megváltoztatjuk, - végső esetben és elenyésző százalékban ugyan, de - bekövetkezhet az abroncsszerkezet sérülése, felbomlása. És a közlekedésben a biztonság elsődleges szempont ugye, a baleset legkisebb kockázatát is igyekszik mindenki elkerülni. A keresztbecserét is átszereléssel, az abroncsok eredeti forgásirányának megtartásával javasolták a gyártók és a szakkönyvek. Ez nem jelenti azt, hogy Önre és családtagjaira nap, mint nap óriási veszély leselkedik, de érdemes időközönként komolyabban szemrevételezni az abroncsokat és a legkisebb gyanús jelet sem szabad félvállról venni. Illetve el kell gondolkozni arról, hogy a jövőben ezt a fajta cserét alkalmazzák-e.

Egyébként manapság, a legmodernebb technológiával és anyagokból készülő abroncsoknál már azt hangoztatják a gyártók, hogy a forgásirány megváltoztatása nem járhat semmilyen kellemetlen meglepetéssel, veszéllyel meg pláne nem.

Üdv,
Gumidoki