Erősített gumi az egyik oldalon

2013.07.04. 11:36

Kedves Gumidoki!

Van egy Renault Megane II Limousine típusú autóm, melyeken Bridgestone B390 195/65R15 91T típusú gumik vannak. A jobb hátsó gumi sűrgősen cserére szorul, de a többi elég jó állapotban van, így előreláthatólag mostanában még nem kellene cserélni őket. Gondoltam veszek 1 db ugyanilyen típusú új vagy jó állapotú használt gumit, de nem találtam pontosan ilyet, csak erősített oldalfalú (95T) változatban. A kérdés tehát adott. Ha csak egy keréken lenne az erősített oldalfalú változat, a többin a normál, az okozna-e valamilyen problémát?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Norbert

Kedves Norbert,

Azzal kezdeném, hogy jogszabály szerint nem lehet belekötni, ha ezt a megoldást választja, hisz az csak a gumik hasonló jellegét írja elő. Technikailag azonban egy ugyanolyan fizikai méretű, de oldalfalának erősítésében különböző abroncs egy tengelyen való használata okozhat anomáliákat. Kezdve ott, hogy két ilyen abroncs súlya nem feltétlenül egyforma, ezáltal más a rugózatlan tömege a komplett keréknek. Ez a tény okozhat pl. elhúzást. A két abroncs oldalfali merevsége nem egyforma, emiatt vibrációs gondok, stabilitásbeli problémák léphetnek fel. A két abroncs kopásának intenzitása, kopásképe sem lesz ugyanolyan stb-stb. Szóval okozhat bizony problémákat a dolog, főleg, ha az első tengelyen "találkozik" a két majdnem egyforma abroncs.

Üdv,

Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.