Gyorsan kopó, tépődő nyári gumi

2013.07.25. 11:13

Tisztelt Gumidoktor!

Idén április elején vásároltam új nyári abroncsokat 4 éves Fiat Bravomra. 4 évig a gyári ContiSportContact 3 225/45 R17 gumikat használtam, melyek minőségével tökéletesen meg voltam elégedve. Most próbáltam egy kicsit pénztárca kímélő gumit választani, így a Hankook K115 Ventus Prime 2 abroncsai mellett döntöttem. Azonban 2 hónapnyi használat után igen érdekes kopások és felületi sérülések jelentek meg a gumin. A mintázat tépődni kezdett, illetve több helyen vízszintes illetve függőleges (sugár irányú) repedések is megjelentek a mintázaton. Fura módon csak a hajtott, illetve a front motor miatt súllyal jobban terhelt abroncsokon. A gumikkal normál körülmények között, mindenféle extrém körülménytől mentesen autózunk, így kicsit értetlenül állok a dolog előtt. A Continental gumikkal 4 év alatt nem jelentkeztek efféle jelenségek. Felvettem a kapcsolatot a Hankook egy területi mérnökével, aki megszemlélte a jel enséget, és a tépődéseket mechanikai sérülésnek vélte, illetve a repedések miatt erős szemöldök összehúzással reagált. Egyenlőre annyit kért, hogy cseréljük meg az első és hátsó gumikat, és egy hónap múlva meg látjuk lesz-e azokon is hasonló jelenség.

Kérdésem hogy mi magyarázhatja 2 hónapnyi és alig 1500 km-nyi használat után az ilyen, elég kétségbeejtő sérüléseket? Az autó egy 120 lóerős, 205Nm-s nyomatékú Bravo, amit normál módon használunk, és eddig sem a korábbi nyári vagy téli gumin nem tapasztaltunk hasonló jelenséget.

Köszönettel, Roland, Pécs

Kedves Roland,

Ha minden úgy van, ahogy leírta, itt nagy valószínűséggel valami gyártási hiányosságról lehet szó. De látatlanban nyilván nem tudok 100%-os véleményt mondani, bízzunk benne, ha valóban erről van szó, a Hankook orvosolja a hibáját és kártalanítja Önt.

Üdv, Gumidoki