Aszimmetrikus a mintázat. Jó-e ez így?

2013.07.30. 15:17

Tisztelt Gumidoktor!

2006-os ford Fiestámra szereltettem 175/65r14-es Barum Brillantis 2 86t xl típusú nyári abroncsot. A guminak aszimmetrikus mintázata van, és azt figyeltem meg, hogy a mintázat a bal oldalon kifelé, míg a jobb oldalon befelé halad. Nyilván a vizet is arra az oldalra, bal oldalon kifelé, a jobb oldalon a kocsi alá tereli. A külső és belső oldal (outside-inside)helyesen van szerelve. Azt szeretném megtudni, hogy ez így természetes?

Kedves István,

Igen, megnyugtatom, ez így természetes. Más gyártóknál sincs ez másképp (lásd a mellékelt 1. képet!). Gondolja el, ha egy abroncs aszimmetrikus és forgásirányos is egyben, akkor kell belőle külön jobbos és balos kivitel. Léteznek ilyen abroncsok, de főleg a verseny, félverseny és utcai csúcs-UHP kategóriákban.

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.