Eltérő ET számok

2013.09.13. 13:10

Tisztelt Gumidoktor!

2000-es évjáratú Ford Focusra szeretnék a jövő nyárra alufelnit vásárolni 14"-os méretben. A gyári ET szám 47,5 mm lenne, viszont most találtam egy felnit, mely elvileg szintén egy Focuson volt. Átmérője 14", ET száma 38. A kérdésem az lenne, hogy ekkora eltérés okozhat-e gondot fékezéskor például? Ugyanis kicsit utána néztem a dolognak és az interneten találtam pár olyan véleményt hogy az ET szám változása megváltoztatja a kormánygördülési sugár értékét, ez viszont kihatással lehet a fékezésre, az autó instabillá válhat, kifarolhat. Amennyire én tudom nem gyári ford felniről van szó, Alessio márkájú. Tehát a 14"-os ET38-as alufelnit fel lehet tenni a Focusra?

Kedves Levélíró,

Igaza van, sokan nem tulajdonítanak fontosságot a helyes ET-értéknek, pedig egy rossz választásnak az Ön által leírt következményei is lehetnek. A konkrét esetben aggodalomra semmi ok, a gyári felni és az utángyártott alupapucs szélességi különbsége (gyári: 5,5"; utángy.: feltehetően 6,0") magyarázza az ET-értékek különbözőségét. Azaz egy 6,0" széles felni ET38-cal teljesen passzol az Ön Focusára. Ha tetszik Önnek a kinézett kerék, nyugodtan felszerelheti autójára, feltéve persze, hogy annak osztóköre 4x108, középfurata pedig 63,3mm(vagy arra tehermentesítő gyűrűvel szűkített).

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.