Teherautó gumi a Lanciára

2013.11.15. 12:27

Kedves Gumidoktor!

Van egy Lancia Phedra egyterűnk (=Peugeot 807=Citroen C8) amin jelenleg 215/60 R16 méretű Goodyear Vector 4S gumik vannak (a felni mérete a kézikönyv szerint 7J). A kérdésem az lenne, hogy le lehet-e ezt cserélni _teherautó_ gumira, pl. 195/65 R16 méretű Goodyear Cargo Vector 2? A sebességindexe és teherbírása elvileg megfelelő (vagy nagyobb is), viszont a gumi maga olcsóbb és elvileg jobb teljesítményű: pl. a tapadása esős úton E(!) helyett B-s (a kötelező EU-s besorolás szerint). Okozhat ez valami problémát a műszaki vizsgán vagy bárhol?

Köszönettel: Gábor

Kedves Gábor,

Nem javaslom az ötletének megvalósítását! A C-s (kisteher) abroncsok ugyanis valóban "többet bírnak", de sokkal sprődebbek, rugalmatlanabbak és nehezebbek az ugyanolyan, vagy hasonló méretű személyabroncsoknál. Ha tehát nem szeretne egy "botlábú", felesleges terhelésnek kitett felfüggesztésű, fékrendszerű és hajtásláncú, illetve nem utolsó sorban többet fogyasztó személyautót, ne használjon rajta C-s abroncsokat! A 195/65 R16 méret egyébként megfelelő váltóméret lenne, de ebben nem fog találni személykivitelű gumit sajna.

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.