Vállalható-e a 8 éves gumi?

2013.11.19. 10:55

Tisztelt Gumidoktor!

Van egy 2004-es Focus I-es 1,6-os motorral. 2005-ös Bridgetstones téli gumik vannak hozzá. Nem értek a gumikhoz, de mindenhol azt hallom, hogy pár évnél idősebb téli gumi veszélyes lehet. Ennek látszólag semmi baja, minden télen egy szó nélkül felrakták a gumisoknál. Kb. 40-50ezer km-t futhattak. Lehet, hogy ezek a gumik tényleg jók még, vagy el kellene gondolkozni egy új szett vásárlásán? Ha egy szervizben megkérdezem, a válasz nagy valószínűséggel az volna, hogy egyből újat, csak ott, csak náluk. Válaszát előre is köszönöm.

Üdv. Tamás

Kedves Tamás,

Az általános ajánlás - gyártótól függetlenül - az, hogy a gumiabroncsok 6, maximum 8 éves korukban vesztik el jelentősen frisskori tulajdonságaikat, azaz válnak csere éretté, kopásuktól függetlenül. Ezek a gumik pedig 8 évesek... Téli abroncsnál a használhatósági profilmélység-minimum 4 mm, ez alatt nem tekinthető "télinek" már a gumi, hiába készült eredendően annak. Summa summarum látatlanban nem tudok nyilatkozni a konkrét gumikról, nem tudom, milyen profilmélységgel bírnak, de koruk miatt maximum egy szezont javasolnám használni őket, nem többet.

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.