Mikortól számít réginek a gumi?

2014.01.06. 16:20

Tisztelt Gumidoktor!

A napokban beszéltem meg a gumissal, hogy új téli gumi szettet hoznak és szerelnek föl az autómra. Mikor elkezdték felszerelni észrevettem, hogy a gumi 2011-és évjáratú, igaz még nem használt. Ezután nem kértem a gumit. Kérdésem, hogy jogos-e a reklamációm, vagy teljesen elfogadott gyakorlat, hogy több éves, de nem használt gumikat értékesítenek új gumiként?

Köszönettel: D. A.

Kedves D.A.

Szíve joga, hogy egy 2011-es gyártású gumit nem vásárol meg, de tény, hogy megfelelő körülmények között tárolt 2 éves guminak az ég világon semmi baja sincs, teljes értékűnek tekinthető minden szempontból. Reklamáció az ön esetében tehát nem történt, csak a vásárlás hiúsult meg. Ha utólag látja a DOT-számot, majd ezután megy vissza a gumishoz, akkor sincs igazán mire alapoznia a reklamációját két éves gumi esetén. Az persze más kérdés, ha - mondjuk - 7 éves lenne az értékesített abroncs. Baja feltehetően annak sincs, de ott már a kereskedőnek illik az abroncs korára felhívni a vevő figyelmét, netán plusz kedvezményt adnia emiatt.. Az pedig a másik véglet, amikor a vásárló a fél éve gyártott abroncsot visszautasítja, mondván, hogy öreg; sajnos ilyet is láttam már.

A gyártók ajánlása egyébként általában az, hogy egy új abroncs 6-8 éves koráig teljes értékűnek tekinthető, azaz tudása nem csorbul. Más kérdés, hogy lehetőség szerint én sem szívesen vennék meg egy pl. 5 éves gumit, hiába vadonatúj...

Üdv, Gumidoki