Létezik túl öreg gumi?

2014.03.06. 12:01

Kedves Gumidoki,

2000-es évjáratú autóm van, nagyon keveset használom ezért még az eredeti gumik vannak alatta. A szervizben azt mondták nekem, hogy ha a rendőr meglátja az 1999-es gyártású gumikat, azonnal leveszi a rendszámot. Ez igaz? A téli gumikon 5 mm profilt mértek, szemre jó, érzésre tökéletes állapotban vannak. Le kell cserélnem csak azért mert öreg?

Köszönettel, Csaba

Kedves Csaba,

Nem a rendőr miatt, hanem a saját - és a többi közlekedő - biztonsága érdekében kellene lecserélnie a 15 éves gumikat. A hatóság - nem túl helyesen - a kort nem nézi, csak az állapotot. Repedezett-e, elszíneződött-e, sérült-e a gumi, illetve megvan-e a törvényileg előírt profilmélység.

A legtöbb abroncsgyártó egyetért abban, hogy a termékeik 6, maximum 8 éves korukig használhatók teljes biztonság mellett, ezen túl már olyan öregedési jelek mutatkozhatnak, amelyek esetenként akár drasztikusan rontják a gumi eredeti tulajdonságait. A megfelelő profilmélység megléte önmagában tehát nem elég, akik keveset járnak autóval, sokszor az öregedés miatt kell lecseréljék abroncsaikat, nem azért mert elkopott. Ha majd újakra cseréli a meglévő gumijait, biztos vagyok benne, hogy meg fogja érezni a különbséget!

Üdv, Gumidoki