Levált egy darabka, lecseréljem?

2014.03.31. 15:32

Kedves Gumidoktor,

Egy kátyú miatt tavaly az egyik hátsó nyárigumim oldalfala a felni felett közvetlenül egy kis (pár mm-es) részben levált. Egy gumis azt mondta, hogy nyugodtan járhatok így is vele, mert csak a külső gumiréteg sérült meg, azonban én szeretném lecserélni. A gumik jó állapotú Pirelli P7-esek, az autó pedig egy Laguna 3.

Kérdésem a következő: ezt az egy gumit ugyanilyen újra lecserélhetem-e vagy sem? Ekkor 3 régi kopottabb és egy új lesz az autón. Ez így működhet, vagy a csere csak párban lehetséges?

Válaszát előre is köszönöm. Üdvözettel: Dávid

Kedves Dávid,

Ha valóban csak a peremvédőből (vagy oldalfalból) csípett ki a kátyú egy apró darabot, tényleg felesleges a csere. De ezt látatlanban nem tudom megmondani. Van bármilyen méretű dudor is a sérülés helyén? Az abroncsot leszerelve belül megnézte-e a gumis, hogy ott látható-e sérülésnyom?

Ha mégis le kell cserélni ezt a gumit, akkor ugyanolyan mintázatra érdemes természetesen, mint a másik három. Tegye hátsó tengelyre és akkor nem fog elhúzni az esetleges kopáskülönbség miatt! Ha esetleg nem kapható már ugyanez a mintázat az önnek szükséges méretben, akkor viszont kettő egyforma mintázatot kell sajna vásárolnia, hogy tengelyenként azonos gumik legyenek fent. Szóval előbb járjon utána, valóban szükséges-e ez a csere!

Üdv, Gumidoki