Pontos méret a Mazdára

2014.07.15. 09:02

Kedves Gumidoktor,

van a családban egy 1993-as Mazda 121-ünk (1,3 16 szelepes, 75 lovas), aminek eredetiek még a 13-as lemezfelnijei, gumiszettbõl is talán a másodikat használja. 21 év alatt 115 ezer km került bele, szóval a futásteljesítmény alapján még nem feltétlenül lenne indokolt a csere. 4 évszakos gumival használjuk, mostanában egy év alatt néha 1000 km-t sem fut. A jobb elsõ felni egy járdaszegélynek való nekicsúszás miatt erõsen sérült (azóta minden kerékfordulatkor ki akarja tépni a kormány az ember kezébõl), azt mindenképpen cserélni kell. A kérdéseim a következõk:

1. Tudom, hogy 13 colos felni kell rá, de sajnos pontos paramétereket nem nagyon találtam (szélesség, ET stb). Milyen felni való rá?

2. Érdemes-e lecserélni mindegyik felnit? Majdnem 21 éve futnak, nagyrészt Budapesten. Vagy elég lehet egy centírozás, kiegyensúlyozás?

3. A kopottsága és a futásteljesítménye nem indokolja a cserét, viszont 10 évesek rajta a gumik. Lecseréljem azokat is? Ha igen, milyenre? A 4 évszakos gumi eddig is jó volt, telente sokat mondok, ha 100 km megy bele, az is inkább enyhébb idõben.

4. Ha megteheti, tudna ajánlani olyan áruházat, ahol nem kell ráköltenem az autó piaci értékét az új kerekekre?

Válaszát köszönöm, üdvözlettel, Tamás

Kedves Tamás,

Válaszaim a következők:

1. A katalógus szerint '96-ig 1.4-es motorral volt szerelve ez a kisautó, '96. után jött a Ford Fiesta alapú 1.3-as motor. A két generáció felniméretei eléggé különböznek. Ha az öné valóban '93-as, akkor 4,5J*13" 4*100*54 mm ET45 méretű, míg '96. utáninál 5J*13" 4*108*63,3 ET43,5 a lemezfelni helyes mérete. Nagyon nehéz ilyen korú autóhoz 1db felnit találni, lehet, szettben könnyebben talál majd.

2. Ha egyébként a többi felni nem roszdás, nem ereszti a levegőt, akkor nem indokolt cserélni őket. Kérdés - hogy amint előbb írtam - talál-e eladó 1db felnit?

3. 10 évesen bizony kopástól függetlenül cserélendők az abroncsok. Új abroncsokkal észrevehetően jobb lesz az autó viselkedése, meglátja!

4. Nem feltétlenül webáruházat ajánlanék, inkább azt javaslom, keressen rá az abroncsméret árára (pl. "145/80 R13 ár"), a találatok között lesz olyan, ami ár szerint listázza a termékeket (pl. árgép), így azon keresztül eljuthat az árusítóhelyhez is könnyedén.

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.