Ártalmas a szerelgetés

2014.08.21. 12:28

Tisztelt Gumidoki,

Az lenne a kérdésem, hogy mennnyire ártalmas a gumiknak felniről le/felszerelgetés? Érdemes inkább egy külön felni garnitúrát venni a téli gumikhoz? (azon túl, hogy a télire váltás úgy nyilván olcsóbb)

Köszönettel, Péter

Kedves Péter,

Amennyiben a szerelés szakszerűen van végrehajtva, elvileg nem károsítja az abroncsperemet. Ám emberek csinálják ezt a műveletet, így benne van sajnos a hibalehetőség, a sérülésveszély, pláne mikor pörög a szezon. Minél peresebb, merevebb oldalfalú az abroncs és szélesebb a felni, annál inkább igaz ez.

De pl. a defekttűrő (runflat) abroncsokat, vagy pl. a versenygumikat nem javasolt egyáltalán szerelgetni a fokozott sérüléskockázat miatt. Szóval általánosságban elmondható, hogy biztonságosabb és hosszú távon kifizetődőbb a komplett, megszerelt kerekek szezononkénti cseréje. Defekttűrő gumiknál meg egyenesen ajánlott.

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.