Aszimmetrikus de nem forgásirányos, megfordíthatom?

2014.12.18. 09:58

Tisztelt Gumidoktor!

Autómon újonnan szerelt, az idei nyári szezont futott (kb. 15ekm) Pirelli Cinturato P7-es gumiabroncsok vannak. Ezek a gumiabroncsok "csak" OUTSIDE jelölésűek. A kérdésem az lenne, hogy a jövő évi felszereléskor az egyenletesebb kopás érdekében van-e értelme, vagy lehet-e az a megoldás, hogy a cserét nem csak tengelyek között (első-hátsó), hanem oldalak között is (keresztben) meg lehet e tenni? Pl: bal hátsó-jobb első, stb..? Így az OUTSIDE jelölés életben maradna, viszont az eddigi forgásirány megfordulna.

Köszönettel: H. László

Kedves László,

Igen, a Pirelli P7 Cinturato aszimmetrikus, de nem forgásirányos mintázat. Régen "főbenjáró bűnnek" számított a forgásirányt megfordítani. Ma már, a modern abroncsoknál ez elvileg nem okozhat problémát, így nem is tiltják a gyártók. De valahogy mégis ódzkodik tőle mindenki.

Talán azért, mert azt a minimális kockázatot is szeretnék kizárni, ami ezzel a megoldással járhat... Egyszóval, nem akarom lebeszélni a tervéről. Műszakilag, szerkezetileg nincs akadálya a forgásirány megfordításának ennél a mintázatnál, de továbbra sem szokás e módszert alkalmazni a kopás kiegyenlítésére. A döntés az öné.

Üdv, Gumidoki