Kisebb sebességindexű gumit szerelnék fel

2015.01.14. 10:20

Tisztelt Gumidoktor!

Citroen Xara Picasso 1.6i gépkocsimon most szeretnék nyári gumit cserélni. A jelenleg rajta lévő 185/65/15 88H gumi a jelzés szerint 210 km/h sebesség indexű. Ez a gépkocsi még hátszéllel sem tud lejtőnek lefelé ezzel a 95 LE motorral ilyen sebességgel menni. Ezért úgy gondoltam, hogy a hasonló méretben lévő, de jóval olcsóbb T sebesség indexű gumit vásárolnék. Kérdésem lehet-e ebből probléma, vagy biztonságosan lehet ezt is használni.Jól tudom, hogy a gyári mérnökök biztosan nem véletlenül a H-s gumit tervezték rá.

Köszönöm. Boros István

Kedves István,

Értékelem a körültekintését! A guminak mind terhelhetőségben, mind végsebességben többet kell tudnia, mint az autónak, amire rászerelik; ez tiszta sor. Márpedig a Xsara Picassot szerelték 2.0 16V, majd' 140 lóerős motorral is, ami már éppen megcsípte a 200km/h-t.

Na most a gyárban nem nézik, hogy éppen milyen motorizáltságú autó jön éppen a soron, hanem olyan gumit választanak, amely a leggyorsabbra is jó lesz. Így történhetett meg például, hogy egy 1.4-es, 75LE-s Golf-ra W-s (>270km/h) abroncs került gyárilag. Esetünkben is hasonló a helyzet.

Én azt mondom, semmilyen hátrány nem származik abból sem műszakilag, sem hatóságilag, ha az ön 1.6-os paripájára T-s abroncsot szereltet. Még némi futásteljesítmény-növekedés is bekövetkezhet ezáltal...(o:

Üdv és B.Ú.É.K., Gumidoki