Mennyivel lehet nagyobb nyomás a gumiban?

2015.02.02. 10:20

Tisztelt Gumidoki!

Körülbelül mennyivel lehet eltérni a gyárilag megadott nyomásértékektől az abroncs szabálytalan kopása nélkül? A gyárilag szerelt gumi 205/45-16, ennek váltómérete a 185/65-14 (+5mm) és a 175/65-14 (-8mm) is, utóbbi méret a fapadosabb verziókon gyárilag is szerelt. Én viszont az előbbit, tehát a nagyobbat használom már több éve.

Sportosan vezetek, így már a nyárikat is két tizeddel túl szoktam fújni, most a téliben is ennyi van, de borzasztó ügyetlen a ballonos gumin. Sok év után most figyeltem meg, hogy az én méretem nem is szerepel az adattáblán, csak a 175-ös - 2,2 bar. Nem lehetséges, hogy az egyel nagyobb méretembe alapból többet kellene fújnom, és még ahhoz hozzá tenni a sportossági két tizedet, meg a földesúri tizedet, papi kilencedet? :)

Tehát 2,6-2,8 bar nyomáson lehetséges már rendellenes kopás? 1 tonnás kisautóról van szó.

Válaszod előre is köszönöm! Varga Gábor

Kedves Gábor,

Csodák természetesen nincsenek, a ballonos 14"-os soha sem fogja a peres 16"-os érzetét nyújtani, bármilyen betonkeményre fújja. Én azt gondolom, hogy a leírtak alapján a 2,5-2,6 bar simán beleférhet rendellenes kopás nélkül.

Az előírtnál nagyobb nyomást egyébként is jobban tolerálja az abroncs kopás, pláne szerkezeti szempontból, mint a relatíve kisebbet.

Üdv, Gumidoki