Milyen előnye van az erősített oldalfalú abroncsnak?

2015.02.28. 09:29

Tisztelt Gumidoktor!

Lehetőségem van sima és erősített oldalfalú kivitelben is új nyári abroncsot venni a 215/45R17-es méretben. Kérdésem, hogy mi lenne az előnye (talán a peres kivitel miatt kevésbé sérülékeny) illetve hátránya (komfort romlása) az erősített kivitelnek? Az autó könyve amúgy a sima verziót írja elő. A konkrét kiszemelt típus GY F1 A2.

Köszönöm a választ. András

Kedves András,

Semmilyen előnye nem származik, ha ugyanabból a méretből az erősített kivitelt veszi meg, ha az autó paraméterei egyébként nem "kívánják" ezt meg. Sőt, az XL-es abroncs a benne lévő több "anyag" miatt valamelyest nehezebb, ami növeli a rugózatlan tömeget, így kicsivel jobban igénybe veszi a felfüggesztést, növelheti a fogyasztást, visszafoghatja az autót.

Nüansznyi különbségek ezek, sokszor nem is érzékelhetők igazán. Ha esetleg azzal a reménnyel kacsingat az erősített abroncs felé, mert vélhetően jobban bírja majd a rossz utakat, ki kell ábrándítanom, sajnos nem ilyen egyértelmű az összefüggés. Nagyjából ez a válaszom a kérdésére.

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.