Kisebb gumit a Škodára

2015.06.30. 15:30

Kedves Gumidoki!

Škoda Fabia 2-re szeretnék új nyárigumikat. A jelenlegi gyári méret 195/55 R15 (Conti Premuim Contact 2 típus), viszont 195/50 R15 méretben jóval olcsóbban kapni Premium Contact 5-öt. Mit okozna ez a méretváltás azonkívül, hogy csalna a sebességmérő pár %-ot (ha jól tudom többet mutatna a ténylegesnél)?. Műszakin beleköthetnek ebbe? Milyen más gyártót ajánlana esetleg ha ez nem megfelelő? Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv: László

Kedves László,

A kis km-óra csaláson kívül instabilitást okozhat pl. a kelleténél kisebb átmérőjű kerék. Nem érdemes felülbírálni azt, amit a Škoda mérnökei kilométerek ezrein keresztül, valamint millió teszten, szimuláción át "kikísérleteztek", valószínűleg nem fog működni. Ha az autóra 195/55 való, azt kell venni rá. Már csak azért is, mert valóban, műszaki vizsgán, vagy egy szimpla NKH-s útszéli ellenőrzésen is fennakadhat emiatt.

Bármilyen 195/55 R15-os méretű (és megfelelő sebesség- és terhelési indexű), az EU-ban forgalomba hozott abroncs megfelelő lehet, nem kell a legdrágább prémiumabroncsot megvásárolnia, ha az árat sokallja. Márpedig ebben a méretben akár 11ezer Ft/db-ért vannak ajánlatok. (o;

Üdv, Gumidoki