Stabilitási problémák a BMW-vel

2015.07.14. 08:45

Tisztelt Cím!

Érdeklődnék, hogy BMW E46 17"-os felnikre milyen gumiméretet, és márkát ajánl? Stabilitási problémái vannak az autónak, és úgy gondoljuk, hogy a rossz gumiminőség miatt, mert a futómű jó. Most 215*45-ös gumik vannak rajta. Hátul Goodyear, elől Marshall. Érdekelne még, hogy egyforma méretűt ajánlana előre és hátra is, vagy hátulra szélesebbet?

Kedves Levélíró,

A BMW-k alapvetően sportos hangolású, így precíz futóművel rendelkező autók. Rossz abroncsméretre is igen érzékenyen reagálnak. Mint ahogy esetünkben is. Erre az autóra ugyanis 17"-ban a 205/50 R17, vagy inkább a 225/45 R17 (szélesebb hátsó felni esetén hátra a 245/40 R17). A 215/45 ezeknél átmérőben kisebb, ami simán magyarázhatja a stabilitásbeli gondokat.

Akkor javasolt előre-hátra más méretet tenni, ha a felnik szélessége - és ET-je - is különbözik elöl, illetve hátul (pl. 7,5"-8,5"). Ha egyforma szélesek a felnik, akkor a gumik is legyenek azonos méretűek. Segítségül a 205/50 R17 maximum 7,5" széles felnire, míg a 225/45 R17 max. 8,5" széles felnin használható biztonsággal. Nyilván az is szerencsés, ha mindkét tengelyen ugyanaz a mintázat van használatban. Ilyen szintű autónál javasolt valamely prémiumgyártó (Michelin, Conti, Pirelli, GoodYear, Bridgestone) termékét választani, de legalább egy erős középkategóriást (pl. Dunlop stb.).

Üdv, Gumidoki

Kedves Gumidoki!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, sokat segített vele. Még annyi kérdésem lenne, hogy eső vagy sima mintás gumit ajánl inkább? Várom válaszát.

Üdv.: Nagy Henriett

Kedves Henriett,

Örülök, ha segítettem! Gumi és gumi között esőben, vizes úton jön elő a különbség igazán. (o; Azt javaslom, az EU-s abroncscímke besorolása szerint lehetőség szerint a legjobbak (A, vagy B) közül válogasson, ami a vizes felületen mutatott tulajdonságokat illeti (lásd a mellékelt magyarázó ábrát!).

Üdv, Gumidoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.