Külön felnire a téli és a nyári gumit?

2015.09.09. 15:48

Kedves Gumidoktor!

Nemrég új autóra váltottam, és most fogom majd beszerezni a téli gumi garnitúrát. Kérdésem a következő: jobb-e, ha a téli és nyári garnitúra külön felnire van szerelve. Így ugye egyszerűbb a váltás, ez komoly előny. Ugyanakkor azt mondta nekem múltkor valaki, hogy felesleges beruházás. Ugyanis "a guminak nem árt, ha félévente szerelik, amúgy is egy bizonyos idő után az anyaga elöregszik. Ráadásul - a hiedelemmel ellentétben - még előnyös is a gumi számára, hogy szezononként a peremeket körbe kenik a szerelésnél". Bevallom én kételkedtem ebben, szóval nem tudom, mi az igazság. Ön szerint?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Tamás

Kedves Tamás,


Az átszerelés mindig kockázattal jár, mert közben sérülhet a gumi, pláne a szezon közbeni rohammunkában. Az abroncsnak nem kell és nem tesz jót, ha szerelgetik. A guminak amikor használják mindig optimális nyomással és jól beállított futóművel kell működnie, amikor meg szezonon kívül pihen, nem kell hogy érje fény, hősugárzás, kemikáliák. viszont

meghálálja a kiegyenlített hőmérsékletet és páratartalmat. Amit még ehhez hozzátehet, hogy glicerines ápolóval néha átkeni az oldalfalait.

Így fog legtovább hatékonyan működni az abroncs. A külön felniszett tehát igenis hasznos dolog és hosszabb távon kifizetődő is.

Üdv,

Gumidoki